I-See 論壇 » 笑話區 » ""轉""---岳飛之少年時代[[改x2]]

2006-11-19 06:26 PM {-CH!NG-}
""轉""---岳飛之少年時代[[改x2]]

[color=#ff00ff][[改一]]--麥兜之少年時代[/color]

麥兜,字仲肥,香港九龍人也。生時,有膠兜盤旋,飛到頭上,因以為名。未彌月,金融風暴,冇哂錢,母麥太抱兜四處避債,中途問人借錢,養家,好辛苦。

兜讀唔成書,好多野講。天資愚蠢,強記書傳,尤好黃巴士及兒童快報。家貧,拾薪為燭,誦習畫。不寐。生有神口,未冠,能吃包三百斤。學英文於miss chan chan,寫三句,皆正確,以示兜,兜拿筆一寫,錯文法,再寫,又錯,chan大驚,以所愛鋼筆贈之。兜由是益自練習,仲係寫錯。

未幾,chan死。兜感到不已。每值聖誕,必具火雞,詣chan家,玩又笑﹔又用chan所贈鋼筆,寫三句,仲係錯。母知而義之,撫其背曰:使汝異日得作選擇,雞腿還是讀書乎? 應曰:惟大人許兒選擇雞腿,何事而不為?

[color=#0000ff][[改二]]---哈利之少年時代[/color]

哈利,字波特,混種巫師是也。生時閒逛街上,有人掠奪,因而為名。未彌月,佛地魔至,父死之,母為哈擋咒,亦死,幸哈得不死。哈自幼近視,戴圓框眼鏡,天生可愛。未冠,能遠飛一公

里,學飛於教父。父飛三公里,漂亮的,以示哈,哈起腳一飛,三里,再飛,五里。父大驚,以所愛火閃電贈之。哈由是益自練習,盡得父術。未幾,父死,哈痛哭不止,每值朔望,必具掃把,左

飛飛,右飛飛,到處亂飛一通,飛三里,撞柱,跩知而笑之,打其背曰︰「每月到處亂飛,不怕撞死乎?」應曰︰「惟馬份許哈以飛報父,撞死沒關係!」

[color=#6d0000]唔知大家睇過原文沒有???....睇過既話再睇番呢d會覺得好好笑.....
原文係啟思中文書,,,中一上~~~既---岳飛之少年時代.....[/color]

2006-11-19 06:36 PM 娜子
哈利之少年時代是我貼的對吧?
多謝支持我的版
但盡量[color=#ff0000]唔好抄野[/color]

2006-11-19 06:38 PM crazygirl
我有呀!!
你邊間學校呀?
又係啟思中文書喎~~

2006-11-19 06:41 PM {-CH!NG-}
[quote]原帖由 [i]~蛋糕~[/i] 於 2006-11-19 06:36 PM 發表
哈利之少年時代是我貼的對吧?
多謝支持我的版
但盡量唔好抄野 [/quote]

對唔住丫~~因為我成日去好多論壇...所以都唔記得係邊到copy...
原來係i-see copy 架....sorry =3=...

2006-11-19 06:41 PM {-CH!NG-}
[quote]原帖由 [i]crazygirl[/i] 於 2006-11-19 06:38 PM 發表
我有呀!!
你邊間學校呀?
又係啟思中文書喎~~ [/quote]

我讀tuen 門 間 lkkc~~^^

2006-11-19 06:42 PM sharon1028
哈哈.......

2006-11-19 08:02 PM {-CH!NG-}
[quote]原帖由 [i]◆”怜仃x娃べ[/i] 於 2006-11-19 06:52 PM 發表
我而家刀系F1
所以有學到呢篇野,,
麥兜之少年時代好攪野...
我中2呢段 ::

生有神口,未冠,能吃包三百斤。學英文於miss chan chan,寫三句,皆正確,以示兜,兜拿筆一寫,錯文法,再寫,又錯,chan大驚,以 ... [/quote]

多謝十卜...今次應該係我第一次開po[[印象中]]
呢段我都好like呢~~

2006-11-19 08:11 PM CHARMAINE晴
我E+都學緊...

但我個本係現代...

十卜

我讀QESOSASS的...

T^T

2006-11-19 10:53 PM {chin}
超好笑 -_-`
要之前學過原文先覺得好笑-,-
曾幾何時我背過 -  -

2006-11-20 12:27 AM sIuminG`
好搞笑牙...
曾幾何時我都背過
個陣時覺得呢課好悶...
睇左之前覺得好好笑...
十卜...十卜

2006-11-22 05:37 PM 一男人
我今日默書默呢到=,=

2006-11-22 06:41 PM {離.~恨
我都有睇過原文..

2006-11-23 12:15 PM 楠`=]
哈哈
勁ar,,
咁都得

2006-11-23 08:57 PM moonting1011
朗文都有哇

好喜歡哈利那個=]

2006-11-23 11:30 PM `CecIIII-
我都係用e本架...
岩岩教完...
超好笑/\/\"

2006-11-24 12:12 AM 阿wing
[color=#0091ff]之前有教過.....[/color]

頁: [1]