I-See 論壇 » 笑話區 » [轉]名校名篇(節錄)睇完包你識用四字詞!!!

2007-6-24 12:44 PM 杯子
[轉]名校名篇(節錄)睇完包你識用四字詞!!!

[size=3](轉自一書)好正...

湯料沸騰後,熱得[b]樂不思蜀[/b]的我們趕緊[b]上下其手[/b]地解衣推食,[b]一網打盡[/b]地撈個[b]水落石出[/b]。

火鍋在我們[b]呼天搶地[/b] [b]面紅耳赤[/b]地[b]蠶食鯨吞[/b]後,很快就只剩[b]滄海一粟[/b],和少數的[b]漏網之魚[/b]。[b]母範猶存[/b]的媽媽想要[b]丟三落四[/b]放粉絲時,發現火苗已經[b]危在旦夕[/b],只好[b]投鼠忌器[/b]。幸好[b]狐假虎威[/b]的爸爸[b]呼盧喝雉[/b],叫來店員[b]抱薪救火[/b],終於[b]死灰復燃[/b],也讓[b]如坐針氈[/b]的我們[b]中飽私囊[/b]。[b]鳥盡弓藏[/b]後,我們一家子[b]酒囊飯袋[/b],[b]沆瀣一氣[/b],我和妹妹更是[b]小人得志[/b]地[b]沾沾自喜[/b]。不料結帳的時候,老闆露出[b]盧山真面目[/b],居然[b]一飯千金[/b],爸爸氣得[b]吳牛喘月[/b],媽媽也委屈地[b]牛衣對泣[/b]。

啊!這[b]三生有幸[/b]的國慶日,就在爸爸對着錢包[b]自慚形穢[/b]時,我們全家[b]江郎才盡[/b],[b]一敗塗地[/b]!

(及後還有更精彩的,大家有待下續啦!!)[/size]

[size=2]各位,睇完帖係要回帖的!!!![/size]

[[i] 本帖最後由 杯子 於 2007-6-24 01:12 PM 編輯 [/i]]

2007-6-24 12:47 PM 檸檬綠茶
我...看不明呀

2007-6-24 12:50 PM 杯子
I mean 佢用詞不當...

2007-6-24 12:50 PM 索女喪屍機關槍
果然勁;
好多成語牙;

2007-6-24 01:43 PM 月妍
d成語好多都用到錯哂`
一d都唔好笑`

2007-6-24 03:46 PM love.n.wing
用到錯哂.. -33-"

2007-6-24 07:20 PM 杯子
[quote]原帖由 [i]月妍[/i] 於 2007-6-24 01:43 PM 發表
d成語好多都用到錯哂`
一d都唔好笑` [/quote]
就係佢用詞不當先好笑
好笑在佢(作者)嘅笨嘛~

2007-6-24 10:09 PM ˇ星*笑×
....

真係牙,,,諗住上泥笑,,咁刀學到野,,

2007-6-25 01:13 AM PoOh~pOoH
哦.........
明白.........不過會唔會誇張左d牙!!

2007-6-26 06:31 PM MG.V_Vll
[align=center][u][color=#1b0000]呵呵..
勁喔..
SUP!![/color][/u][/align]

2007-6-26 11:18 PM 嘿嘿嘿嘿.
唔係幾明...
(同埋好悶)

2007-6-27 06:37 PM hp3011664
好多成語牙;好悶

2007-7-22 04:18 PM lizzielee
cccccccccc

2007-7-22 05:58 PM 天使街002
卡卡.....好好笑~~~>W<""
不過有句真係冇d冇咩可能咁!?
[我和妹妹更是小人得志地沾沾自喜。]
竟然有人會話自己係....小人...

2007-7-22 07:03 PM kategg
咁多成語..
睇到眼花*

2007-7-28 03:35 PM 愛尼路的天使
~*~*~.................................

2007-7-31 07:55 PM vincy3656
d成語好多同不明

2007-8-14 02:58 PM ._.xd
哈哈哈
但真係估佢唔到...

2007-8-15 02:13 PM ★iamNicole
[font=Times New Roman][color=Black]好 多 都 係 貶 2 詞 -0-''
用 詞 影 真 不 當 b0 x))))
有 D 都 GET 唔 到 想 講 乜 ;]]][/color][/font]

2007-8-28 10:11 PM assassin
勁呀~.......學下野先~...^^同fd玩下野先kaka

頁: [1]