I-See 論壇 » 吹水區 » 長篇 但請正視

2007-12-2 07:13 PM 湧烯
長篇 但請正視

很長 但請用心看
純粹個人意見 沒有針對任何一個人
如果真的想討論 麻煩用好一點的態度

[box=#CCCCFF]最近各大論壇都出現了一個現象

1-會員的頭像或簽名檔也變成了ヴィジュアル系bandmen的圖片 人們說討厭顏飯
2-簽名檔出現 i love (ヴィジュアル系band名) 的字句
3-多了人自稱visualer/玩v系 亦多了ヴィジュアル系bandmen造型打扮的人

1-
我不會說那些用ヴィジュアル系bandmen圖片作頭像的人是顏飯啦
因為有些bandman的相的確很漂亮
人看見美的事物會喜歡是正常的
你不知道他是誰也可以
因為你只是覺得他漂亮阿
大家不要排斥顏飯
你敢告訴我你自己是真真正正由音樂開始接觸ヴィジュアル系?
可能有少部份人是 但其他呢?

2-
最近經常看見有會員的簽名是
i love gazette/alice nine
好像現在的人只知道有pscompany..orz
但自認自己喜歡他們的人
是不是真正了解那隊band呢?
會不會連成員名字也搞不清
和其他band混淆
連歌也沒有聽過呢?
如果是
就不應該說我愛(ヴィジュアル系band名)這些說話
ヴィジュアル系band是集合了音樂和打扮
因為如果你只愛他們的樣貌
就應該說我愛ヴィジュアル系bandmen的打扮

3-
visualer這個字字典是沒有的
如果真的要拗
應該用visualist才很勉強可以接受
因為visualist的解釋是視覺論者
正確是應該用visual kei阿

而玩v系,
就是一個很值得討論的問題
其實ヴィジュアル系是著重在視覺風格之上
因此它是一種樂團類型而非一種音樂類型
亦以鮮豔的服裝和耀眼的外表來吸引聽眾
例如特別的服裝和濃艷的化妝等
最重要的還是本身音樂的精彩
你沒有組樂團
為什麼你是「玩v系」呢?
難道因為你有誇張服裝與化妝?
那anna sui那些模特兒是不是「玩v系」呢?
亦多了人問
v系頭應該去邊度剪,,
玩v啲衫去邊度買

請 認 清 一 件 事
[b]ヴ ィ ジ ュ ア ル 系 是 樂 團 類 形
不 是 打 扮 類 型
更 不 是 用 來 玩 的
希 望 各 位 不 要 把 外 表 弄 得 像 ヴ ィ ジ ュ ア ル 系 bandmen 一 樣 就 以 為 自 己 是 「玩 v 系」
真 正 重 要 的
是 音 樂 阿[/b]

[/box]

朋友們 看完好好在心裹想一想
你愛ヴィジュアル系的
到底是打扮風格還是音樂
你到底是在什麼立埸?

[[i] 本帖最後由 湧烯 於 2007-12-2 07:15 PM 編輯 [/i]]

2007-12-2 07:22 PM KOSAbaby.
我很同意 .

2007-12-2 07:25 PM 湧烯
[quote]原帖由 [i]-ahSai.\/.[/i] 於 2007-12-2 07:22 PM 發表 請切換完整版來瀏覽圖片和連結
我很同意 . [/quote]
謝謝你 大概很多人看完都不會有回覆

2007-12-2 07:30 PM KOSAbaby.
[quote]原帖由 [i]湧烯[/i] 於 2007-12-2 07:25 PM 發表 請切換完整版來瀏覽圖片和連結

謝謝你 大概很多人看完都不會有回覆 [/quote]

對呀 . 很少人會回 ;)
我是覺得哩排 v 系的人玩 isee 的人數增多.
而且真的有很多人有像您說的情況.

2007-12-2 07:31 PM K★QUI
非常同意. 最同意尾二個段. 最憎系有一次有條友戴左個手套話自己系玩v系-_-

2007-12-2 07:32 PM 湧烯
[quote]原帖由 [i]-ahSai.\/.[/i] 於 2007-12-2 07:30 PM 發表 請切換完整版來瀏覽圖片和連結

對呀 . 很少人會回 ;)
我是覺得哩排 v 系的人玩 isee 的人數增多.
而且真的有很多人有像您說的情況. [/quote]
情況就像人們「玩punk」一樣...
濫曬

2007-12-2 07:33 PM 湧烯
[quote]原帖由 [i]★[/i] 於 2007-12-2 07:31 PM 發表 請切換完整版來瀏覽圖片和連結
非常同意. 最同意尾二個段. 最憎系有一次有條友戴左個手套話自己系玩v系-_- [/quote]
其實衣著打扮系咪真系咁重要
重要過音樂?

2007-12-2 07:37 PM KOSAbaby.
[quote]原帖由 [i]湧烯[/i] 於 2007-12-2 07:32 PM 發表 請切換完整版來瀏覽圖片和連結

情況就像人們「玩punk」一樣...
濫曬 [/quote]

系 /_\
吾明 d 人點諗..

2007-12-2 07:37 PM 湧烯
[quote]原帖由 [i]-ahSai.\/.[/i] 於 2007-12-2 07:37 PM 發表 請切換完整版來瀏覽圖片和連結

系 /_\
吾明 d 人點諗.. [/quote]
覺得多人注意自己
型囉

2007-12-2 07:38 PM K★QUI
[quote]原帖由 [i]湧烯[/i] 於 2007-12-2 07:33 PM 發表 請切換完整版來瀏覽圖片和連結

重要過音樂? [/quote]
音樂. 但系我覺得家陣有好多音樂組合賣樣-_-
真係唔講邊隊, 我驚成棚人殺q左我~_~
賣樣唔係賣音樂既組合大有人在.. 真係唔講/_\

2007-12-2 07:41 PM 狸貓仔:)
妳好似好嬲咁堝!-3-

2007-12-2 07:46 PM KOSAbaby.
[quote]原帖由 [i]湧烯[/i] 於 2007-12-2 07:37 PM 發表 請切換完整版來瀏覽圖片和連結

覺得多人注意自己
型囉 [/quote]

旦系佢地自己根本吾明 -_-

2007-12-2 07:47 PM 小霞.
同意樓主的說法.
也將主題設為高亮讓會員知道.

當初的我真的連ヴィジュアル系是什麼也不知.
但我記得我第一次接觸ヴィジュアル系
是a9的音樂. a9的所有歌曲我也幾乎聽完了.
亦對這種音樂有著很大的興趣.
別人一時間見到我突然喜愛了ヴィジュアル系的組合
可能會認為我是顏飯.
但我從不認為 . 我初初也不知A9有什麼人,
連名字也搞不清 . 我也是由音樂開始聽起.
然後將每位的名字背景搞清.
還記得我聽的第一首歌是.銀の月、黒い星

ヴィジュアル系的打扮我十分欣賞.
但自己沒有打算去組一隊BAnd以及真的玩ヴィジュアル系
而他們的音樂才是我喜的對象目標.

其後我也會去學番結他.
希望能以他們作為目標.
^V^
所以我極同意你的說法.

[[i] 本帖最後由 -冰.水蝦.x. 於 2007-12-2 07:50 PM 編輯 [/i]]

2007-12-2 07:52 PM kwNM
雖然我唔多了解v系,對呢方面也沒甚偏好..
不過我都好同意你講既野...

依家好多人都純粹覺得型就去學佢既打扮/化妝,仲自稱玩v人..
呢樣唔止係呢個論壇既走勢,其實我覺得全個香港都係咁..

2007-12-2 07:59 PM 牙盈''
[quote]原帖由 [i]湧烯[/i] 於 2007-12-2 07:33 PM 發表 請切換完整版來瀏覽圖片和連結

重要過音樂? [/quote]

[color=DarkSlateGray]要講重要,相信大家都會心中有數,知道邊樣先係重要
又或者其他兩者同樣重要

衣著打扮俾到人第一眼印象
而且V系打扮突出,人當然會覺得衣著就係代表
音樂係你要搵先會聽得到
冇心既人,可能係話「鐘意」既同時,根本連搵一首歌聽都懶
求其搵到一大堆圖片,就以為自己好鐘意、好熟佢地
其實唔只V系,鐘意歌手、男女優既各位都一樣會咁
好多人見到人地個簽名個女仔好靚,跟住知道左個名,搵到一大堆圖片,就話自己都「愛上」佢 ..
其實,佢知唔知個位「女仔」做過D乜 ? 冇人知。

[color=Red]其實,邊個冇做過顏飯呢[/color]
一開始鐘意,有邊個係會即刻就聽晒所有歌、識晒所有野
每個人都係慢慢搵資料,由興趣慢慢轉化為喜愛,由顏飯變做冇咁顏既飯 ( 我都唔敢話自己唔係顏 XD )
當然,冇心又掛係嘴邊話自己「愛爆」邊個邊個既人,就連顏飯都做唔起

本人對V系不太認識,所以有錯請體諒呀 XD
還有,以上只為個人意見 :)[/color]

2007-12-2 08:00 PM ★sumyu;D
同意.
你打這麼多字可能只有很少人會花心機去看.

2007-12-2 08:13 PM 湧烯
[quote]原帖由 [i]★[/i] 於 2007-12-2 07:38 PM 發表 請切換完整版來瀏覽圖片和連結

音樂. 但系我覺得家陣有好多音樂組合賣樣-_-
真係唔講邊隊, 我驚成棚人殺q左我~_~
賣樣唔係賣音樂既組合大有人在.. 真係唔講/_\ [/quote]
的確大有人在
但有實力既都有好多
系啲人唔識去欣賞

2007-12-2 08:13 PM 湧烯
[quote]原帖由 [i]苗〃[/i] 於 2007-12-2 08:00 PM 發表 請切換完整版來瀏覽圖片和連結
同意.
你打這麼多字可能只有很少人會花心機去看. [/quote]
既然無心
就不要看了
我打出來只是發表一下意見

2007-12-2 08:14 PM 湧烯
[quote]原帖由 [i]狸貓仔:)[/i] 於 2007-12-2 07:41 PM 發表 請切換完整版來瀏覽圖片和連結
妳好似好嬲咁堝!-3- [/quote]
沒有啦
我只是想說一說自己的看法

2007-12-2 08:15 PM 湧烯
[quote]原帖由 [i]-ahSai.\/.[/i] 於 2007-12-2 07:46 PM 發表 請切換完整版來瀏覽圖片和連結

旦系佢地自己根本吾明 -_- [/quote]

我唔系「v系人」
但我都系gel頭果類型頭既人
其實
留長陰
長頭髮 gel頭等等既野
唔一定要自稱「v系人」先做得

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 長篇 但請正視