I-See 論壇 » IQ區 » 簡單的困難IQ題

2008-9-7 11:13 AM 盜帥
簡單的困難IQ題

1.考考你的常識,邊個月有28日?
2.一磅金重,還是一磅題重?
3.小明的媽媽有3個兒子,第一個叫一,第二個叫二,第三個叫咩?
4.有一對父子開車發生意外而入了醫院,父親冇事,兒子受傷,到醫生幫兒子檢查時,醫生大問"呢個唔係我個仔咩?"為何醫生會咁講?
5.小明是司機,大明是車主,what is name of the car,(架車叫咩名?)
6.小明去學校要一小時,回來卻要兩個半小時,點解?   ps:路線一樣,唔關走路,坐車事,點去就點回來.

今次出6題先,下次再出,再見!^^
ps:下次先俾埋答案.

2008-9-7 12:04 PM 小夜=〕
1.12個月
2.一樣
3.小明
4.爸爸當醫生

2008-9-7 12:23 PM      
1.考考你的常識,邊個月有28日?
[color=red]每個月都有28日[/color]
2.一磅金重,還是一磅題重?
[color=red]1樣重-__-v[/color]
3.小明的媽媽有3個兒子,第一個叫一,第二個叫二,第三個叫咩?
[color=red]小明-,-[/color]
4.有一對父子開車發生意外而入了醫院,父親冇事,兒子受傷,到醫生幫兒子檢查時,醫生大問"呢個唔係我個仔咩?"為何醫生會[color=red]咁講?因為佢老豆系E生-.-[/color]
5.小明是司機,大明是車主,what is name of the car,(架車叫咩名?)
[color=red]大明[/color]
6.小明去學校要一小時,回來卻要兩個半小時,點解?   ps:路線一樣,唔關走路,坐車事,點去就點回來.
[color=red]半小時+半小時=2個『半小時』[/color]

2008-9-7 04:39 PM RI
1.12個月都有
2.一樣
3.小明
4.唔知
5.大明
6.30mins+30mins=1hour

2008-11-23 09:13 PM 盜帥
答案

對不起!各位,因之前個ac登入唔到,所以冇來俾答案,now終於得啦!
1.個個月都有
2.一樣重
3.小明
4.因為個醫生係佢呀媽
5.what
6.半小時+半小時=一小時
所以大家答對了很多,好勁!

2008-11-29 10:15 AM username4
無聊題-0-呢d叫常識吧

2009-1-18 03:22 PM ._.xd
我想知丫

2009-1-18 03:30 PM      
多左個PO-_-!

[[i] 本帖最後由       於 2009-1-18 03:31 PM 編輯 [/i]]

頁: [1]
查看完整版本: 簡單的困難IQ題