I-See 論壇 » 學校區 » 大埔官立中學 » [特大]大埔官立中學收生不足面臨殺校[特大/]

2008-10-3 10:29 PM Waik
[特大]大埔官立中學收生不足面臨殺校[特大/]

睇黎官中真係收得皮:em40:

3中學收生不足面臨殺校 教協稱失望 不排除絕食罷課
(明報)10月3日 星期五 05:05
【明報專訊】人口下降大勢下,中學殺校潮恐慌一度激起遊行示威,教育局完成點算中學人數,3所中學收生不達67人開班線,當中大埔    官立中學料將「光榮結業」,其餘兩所津貼學校屯門    釋慧文中學、沙田    港九潮州公會馬松深中學,則面臨轉為按人頭撥款及停辦。教育專業人員協會對結果表示失望,聲言與局方抗爭到底,不排除絕食、罷課等進一步行動。

按人頭撥款 馬松深校長﹕如判死刑

本港今年升讀中一的人口銳減5000人,收生不足67人的中學由派位後約10所,昨日完成總結算僅剩3所,其中一所為官立學校。教育局發言人表示,兩所津校可申請特別視學、合併、按人頭資助、轉為直資或私立學校等方案發展。至於其餘一所官立學校則待政府處理。

沙田港九潮州公會馬松深中學校長梁國光盼局方彈性處理:「明年新高中學制推行,但有很多地方不明朗,期望局方寬限一年後再作考慮。」他指出,學校轉為按人頭資助等同被判死刑,首年的運作可能影響不大,但局方對學校採取「學生不選不派」機制後,收生將愈來愈少,根本無法運作。梁國光說﹕「殺校潮定會持續」。

教育工作者聯會主席黃均瑜則認為,教育局毋須定3班為收生線,只要學校承諾開辦足夠學科供學生選讀便可。教育局諮議委員會職方主席蔡崇機對大埔官立中學結束感可惜,擔心部分合約制教師將受影響。他說:「大埔官中的星光少年軍(為邊緣學生輔導及提供軍訓式訓練)獲教育界高度評價,學校結束令學生選擇減少。」

教育局早前宣布一系列新措施,如09/10年起中一開班人數減至每班30人,又於09年調低中一每班派位學生人數,由現時每班38人減至36人,10/11將會進一步降至每班34人。

請切換完整版來瀏覽圖片和連結

2008-10-3 11:40 PM ES3833
無計啦,大埔區係重災區,唉~~折衷順變啦

2008-10-4 09:41 AM ☆依魯加☆
[quote]原帖由 [i]Waik[/i] 於 2008-10-3 10:29 PM 發表 請切換完整版來瀏覽圖片和連結
睇黎官中真係收得皮:em40:

3中學收生不足面臨殺校 教協稱失望 不排除絕食罷課
(明報)10月3日 星期五 05:05
【明報專訊】人口下降大勢下,中學殺校潮恐慌一度激起遊行示威,教育局完成點算中學人數,3所中 ... [/quote]

死lo=.="

今次真係殺到來我地學校lo~_~"

唉................"

2008-10-4 12:51 PM 牛排`
-_________________________-;
吾係牙.

2008-10-4 01:05 PM pig`
咪玩啦;都話明係官立;政府殺自己果d;咁開黎做咩呀?!

2008-10-4 10:40 PM Heyo.
終於打到官中:em40:

2008-10-4 11:35 PM 囧a

不過...殺左校我地唔洗讀書?

2008-10-4 11:39 PM 囧a
我地俾人殺校
不如去遊行啦..
==不過我早就唔想係官中讀
佢殺左好過~:sSf56P7:

2008-10-5 11:12 AM ah婷=]
好才我走得快...
不過吾知大光會吾會殺呢.
正系知道我讀緊既大光會游行囉.]
游行做咩?中四要交錢.所以我地1定會游行.叫政府吾洗交升中四既錢.呵呵.

2008-10-5 01:54 PM ☆依魯加☆
[quote]原帖由 [i]囧a[/i] 於 2008-10-4 11:35 PM 發表 請切換完整版來瀏覽圖片和連結

不過...殺左校我地唔洗讀書? [/quote]

唔會的=.=....佢只會調你去第2間.....

例如: 香中....等等的官立學校

2008-10-5 03:46 PM 臭豐_
其實版主
我地係咪真係會殺校...
如果係我想去鄉中讀..

2008-10-5 05:34 PM pig`
你估版主真係咩都知咩--

2008-10-5 05:36 PM ☆依魯加☆
[quote]原帖由 [i]臭豐_[/i] 於 2008-10-5 03:46 PM 發表 請切換完整版來瀏覽圖片和連結
其實版主
我地係咪真係會殺校...
如果係我想去鄉中讀.. [/quote]

報紙 都咁講......

都沒得話假ge lo=.=".....

不過唔係話殺就殺的....我估起碼都要2-3年@@"

2008-10-6 01:49 AM 囧a
2-3年...咁咪即係要讀埋先殺?
唉,...:s2L904l:

2008-10-10 10:49 PM ☆依魯加☆
[quote]原帖由 [i]囧a[/i] 於 2008-10-6 01:49 AM 發表 請切換完整版來瀏覽圖片和連結
2-3年...咁咪即係要讀埋先殺?
唉,...:s2L904l: [/quote]

係掛....但係金個星期四 都開左個緊急會議

我諗多數都係傾 殺校果d 野-_-”.....

2008-10-11 01:06 AM 臭豐_
D老師商量下俾人炒左之後
要去邊度做:sSf56P7:

2008-11-11 06:55 PM 無法顯示名稱
不如集體遊行牙...
我想試下

2008-11-13 10:18 PM 囧a
正有此意
集體遊行xd

2009-5-20 10:32 PM 痴豪
大埔大把都要殺..
官中點都會比人殺..