I-See 論壇 » 瘦身大法區 » 念珠菌會影响經期嗎?

2013-9-30 12:21 AM chc.
念珠菌會影响經期嗎?

我月經成日都系吾準,但系呢排有念珠菌會吾會仲耐先黎經期?

2013-9-30 10:27 AM katkong
會啊,念珠菌會令月經變色,周期短變長或變短同埋月經推遲架!

2013-9-30 10:36 AM chc.
念珠菌要點先可彻底無左呢? 我都覺得好困擾, 巳經看過醫生, 但都經常番發, 唉...........

2013-9-30 10:48 AM katkong
要介口和注意個人衛生清潔, 特別在月經期間, 因這段時間最易受感染

2013-9-30 10:59 AM xerina
去藥房買個隻〝堡寶棉〞嬰兒清潔乾棉來清潔敏感部位, 它比其他清潔乾棉大塊很多的, 又不易變形, 又好用! 最重要就係唔貴, 幾蚊1包, 每包有12塊, 比起女性濕紙巾超值好多。

2013-9-30 11:10 AM wyy1016
其實有念珠菌,要多加注意日常生活既細節,唔好食太甜、唔好用護墊、要用清潔棉清潔敏感部位、分泌多的話勤換底底、內外衣物一齊洗要落消毒洗衣液等等,先可以令念珠菌少啲翻發。

2013-9-30 11:30 AM rebecca214
千萬不要用護墊, 因有時會適得其反架, 因為我地好多時好忙, 隔左大半日都唔記得換, 咁就死火架喇~ 如果勤換 (2小時換一次)其實都OK, 同埋要用薄身透氣既款會好D~ 不過最好都係唔用啦, 多一層野始終都係焗架~,我都係偶然看到會員分享“堡寶棉”嬰兒清潔乾棉, 即管試試及留意敏感部位的清潔, 現在受感染情況得到改善, 是有功效不錯的清潔棉

2013-9-30 11:40 AM puppylove
你會不會抹大便時嘅方向錯咗呀? 如你向前就會很容易受感染架, 還有, 你有習慣用濕巾嗎? 但勿用有酒精的, 每逢月經和大便後也應用哦!

2013-9-30 11:49 AM chc.
之前我都用過女性濕紙巾出現過敏感情況,所以無再用了。
請問“堡寶棉”嬰兒清潔乾棉是濕巾嗎?

2013-9-30 12:02 PM xerina
堡寶棉嬰兒清潔乾棉是一隻可乾濕兩用的棉, 值得試用, 用法簡單只要將蒸餾水直接倒入包棉, 直至棉吸收水份便可以帶出街用, 非常方便。

2013-9-30 12:29 PM chc.
唔該晒你地呀! 乜食甜品會有影響架咩?死啦!我好鐘意食添!! 仲有,我以為要用護墊會衛生啲.!!

頁: [1]
查看完整版本: 念珠菌會影响經期嗎?