I-See 論壇 » 會員k歌板 » 錄歌問題區 » [原創]~cooledit基本錄歌教學~希望幫到中意唱歌既你~

2005-10-19 06:58 PM ∼速龍∼
[原創]~cooledit基本錄歌教學~希望幫到中意唱歌既你~

好多人都add我問cooledit點用,
所以我整個教學比大家~~@@打得好辛苦..
呢個教學係最基本的,有機會既做埋上載歌曲教學&搞effect教學~

[color=green]本人比較推薦用純音樂伴奏錄歌,有個網好多伴奏dl,不過係多普通話歌多↓[/color]

請切換完整版來瀏覽圖片和連結

[color=red]呢個教學係最基本的,希望幫到中意唱歌既你地^^[/color]

睇教學,禁入呢度↓跟住。
D圖(x)係 right click內容既http:*************/***/x.jpg

請切換完整版來瀏覽圖片和連結

[color=green]好!!開波~~[/color]

[color=blue]首先大家開cooledit,

會見到 (1) 或 (2)既畫面,
(1) 叫做多軌模式,
(2) 叫做單軌模式

好果你一開始係(2) ,請禁 F12 或左上方既制切換為 (1)  多軌模式。

跟住你係多軌模式既右面right click,禁open ,見 (3)。

跟住你就揀你想錄既 歌,或純音樂伴奏,禁開啓 (4)。

跟住右面個格會出現個野個名,跟住係個名禁實左鍵拉入track 1, (6)。
(5)已delete.

如果你拉到 (7) 咁既樣,請係波紋上禁實右鍵拉去最前 (8)。

[size=7]係呢個時侯,如果你係用純音樂伴奏,請睇 方法一.
如果係一首原本既歌,請睇 方法二。
本人比較推薦純音樂伴奏,效果會比較好。[/size]

[size=4]方法一[/size]

拉完之後,係波紋上double click,出現(9)。

跟住係波紋上再double click,會見到變成黑白色,見 (10)。

再按 F12 或左上方既制切換為多軌模式,跟住禁track2既 R,已標示於(11)。

再按 record 鍵,就開始錄音, (12)。

錄完成隻歌後,如果唔滿意某部分,就可以用左鍵禁實框住要重錄部分,再按 record 鍵錄音,見(13)。

滿意哂後,就save喇,禁左上角File→save mixdowm as...,見 (14)。

跟住打file name,,建議save成mp3,比較慳位,見 (15)

補充番小小,當你拉完隻歌去最前,right click揀lock in time,(16)

出現(17)既標誌,就唔會離位了~~

恭喜你,已經成功喇~^^~

[size=4]方法二[/size]

原首歌cut人聲,麻煩少少同cut唔唒的..

拉完之後,right click揀lock in time,(18)。

出現(19)既標誌,就唔會離位了~~

跟住最難既step,禁實keyboard既Ctrl,再係波紋禁實右鍵拉落track2,見 (20)。

出現(21)既畫面,係track 1波紋上double click,出現(22)。

跟住係左手面揀effect,揀Amplitude,再揀Channel Mixer,見(23)。

跟住揀Vocal Cut,見(24)。

等佢load(25),(26),,切換番多軌模式(27)。

跟住係track 2既波紋double click切換為單軌模式,係左手面揀effect,揀Filters,再揀Graphic Equalizer,見 (28)。

出現(29),我標示左1-30係格仔上,要拉D格仔達到下面目標 :
1-6 要 0dB
7-10 要  漸降
11-20 要 最低
21-24 要 漸升
25-30 要 0dB
Accuracy=1000
Master Gain=0
Range =36dB
見圖(30)

跟住左手面 禁Add,是但打個名,save低下次再用,呢個step係用泥補bass的,(31)

禁OK, (32)

完成左, (33)。

切換番多軌模式,跟住禁track 3既 R,已標示於(34)。

再按 record 鍵,就開始錄音, (35),(36)。

錄完成隻歌後,如果唔滿意某部分,就可以用左鍵禁實框住要重錄部分,再按 record 鍵錄音,見(37)。

滿意哂後,就save喇,禁左上角File→save mixdowm as...,見 (38)。

跟住打file name,,建議save成mp3,比較慳位,見 (39)。

saving (40)。

[size=4]恭喜你,大功告成!!(41)[/size][/color]

[color=red]一切由本人cap圖(42)[/color]

[[i] Last edited by ∼速龍∼ on 2005-10-19 at 07:21 PM [/i]]

[[i] 本帖最後由 ∼速龍∼ 於 2007-8-25 08:18 PM 編輯 [/i]]

2005-10-19 07:00 PM tommyp_lau1994
哇!好長細,一定加分la

2005-10-19 07:15 PM ∼速龍∼
[quote] [u][i]![◆回家.細恩[/i]  在 2005-10-19 07:11 PM 發表:[/u]

我有用問呀...
不過我都識用呀...
但其實我覺得呢個程度唔太好用
因為佢似有雜音 [/quote]

甚麼程度?????????????

2005-10-19 09:35 PM KIRA..]]
好似應該PO係錄歌問題區”
幫你移返佢”
再置頂左佢先XDD”

2005-10-19 11:39 PM tameada
唔該晒你呀!!!!
........

2005-10-20 12:51 PM cccccc669
我想睇0下純音樂伴奏錄歌係點樣

2005-10-22 09:37 PM bbtsun
我想c純音樂伴奏錄歌係點樣!!!!!!!

2005-10-27 09:00 PM 雪谷
俾我c c ar ~ ~ ~ ~

2005-10-29 10:03 AM ∼速龍∼
你add我msn傾啦~~~~~~~~

2005-10-29 01:11 PM susuki
好詳細呀...thx u 呀~~

2005-11-1 02:58 AM genji
看看有沒有我要的音樂, 沒有只好自己找

2005-11-2 07:04 PM tcby2004
.......................

2005-11-3 12:45 AM ylho
感謝 .. 真係好感謝 .. 我聽日要比賽 ..
冇你幫手 .. 真係唔知點算 ..

2005-11-5 03:59 PM 白星雲
cc 先  多謝share

2005-11-7 04:54 PM cat.
thx for share..see see sin

2005-11-8 10:30 AM 『包智杰』
雖然我一早識用.....不過都thx呢=-=
早知10月果陣去搵教學會down程式黎post=v=

2005-11-10 10:28 PM iandbb922
thx 多謝你.......大打push

2005-11-12 12:14 AM 安哥
我要佢

搵左好耐, help me∼plz∼∼∼
個software 好好用

2005-11-12 10:19 AM Alex忍者
10分感謝你的分享.............

2005-11-12 03:14 PM yukting512
thx...it is good

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9